jueves, 17 de diciembre de 2009
5. Tancament de l'assignatura i avaluació
Després d'uns mesos escrivint en aquest blog se'm farà estrany no visualitzar les pàgines d'altres companys i escriure algun comenatri de tant en quant.
Haig de dir que de les assignatures que he fet fins ara, la que més m'ha agradat és aquesta ( i no ho dic perquè es valora com a pac aquest treball). Crec que és una assignatura molt dinàmica on, encara que has d'aprendre conceptes, llegir textos i buscar informació, aprens amb la pràctica. El blog és una eina que, encara que era treball individual es viu com a treball col·lectiu ja que quan entres a les pàgines dels companys pots saber de primera mà la seva opinió en relació amb els aprenentatges.
Estudiar a la Uoc es fa a vegades una mica solitari, ja que el que guanyes amb poder gestionar el temps del teu aprenentatge perds en tracte humà. No hi ha la relació amb els companys ni professors que es dóna quan estudies a la universitat presencial, i aquest blog fa que t'apropis una mica més als companys.
Valoro molt positivament, tant el blog, com l'assignatura i com es realitzen les pacs, ja que encara que tens una obligació de fer-les en un termini determinat tens al motivació de fer quelcom que agrada i motiva a seguir aprenent.
Rellegint les meves aportacions en el blog crec subjectivament que he fet un bon treball d'interiorització dels conceptes i s'han complert els objectius marcats de l'assignatura. Igualmentquan mirava el blog d'alguns companys crec que en general des de les primeres aportacions més tímides ens hem obert a expressar les nostres opinions i fer del blog la nostra eina de comunicació amb els altres.
Per acabar vull dir que realment no sé que faré amb el blog, ja que de moment tinc el pensament de poder-lo deixar per temes laborals en relació al món de la psicopedagogia, però fins que no descansi una mica després d'acabar les assignatures no podré reflexionar sobre la seva futura utilitat.
Companys espero que totes les assignatures siguin com aquesta i podem coincidir en alguna. Molts petons a tots/es i als consultors. I molt bones festes. a descansar!!!!
Jennifer
4 b. Avaluació de recursos.
Després d'haver entregat la pac 3 i haver estat uns dies amb grip, no la grip A però bastant xafada em disposo a comentar la web quest que vam crear per a la pac 2: En un principi vam tenir clar que volíem que els destinataris serien alumnes de secundària amb els que es poguessin treballar valors com el respecte, la igualtat, la tolerància... El nostre objectiu és que abans de jutjar coneguessin i valoressin positivament les diferències com a un aspecte d'enriquiment en la nostra cultura i entre les persones.
Crec que haver fet un treball amb webquest pot facilitar la feina per a treballar de manera dinàmica la interculturalitat i els alumnes puguin tenir una iniciativa per aprendre i millorar la seva "relació" amb les noves tecnologies.
La pac 3 m'ha permès endreçar els meus coneixements sobre interculturalitat, i posar-los per escrit. Crec que és molt important que com a professionals del món de l'educació tinguem capacitat per a valorar un recurs, capacitat de síntesi i capacitat d'objectivar i detectar les mancances i punts forts que té un recurs.
Sincerament no tenia cap experiència prèvia amb webquest ni sabia com valorar un recurs en línia, crec que la valoració general ha estat molt bona, ja que veig una millora en les meves capacitats personals degut a que les TIC són un element imprescindible en la nostra societat i cal estar actualitzat de les novetats que disposa la xaraxa i com fer-les servir.
Com a futurs psicopedagogs crec que la utilització de web quest pot ser un element motivador i innovador tant per a professors com per als alumnes i fa que els destinataris puguin accedir ràpidament als recursos i la informació que es facilita.
domingo, 13 de diciembre de 2009
4. a. Avaluació de recursos per trballar la interculturalitat en línia
Us adjunto la webquest que he analitzat per a la pac 3: http://phpwebquest.org/wq25/webquest/soporte_mondrian_w.php?id_actividad=30817&id_pagina=1
El recurs analitzat és una eina que permet als alumnes al qual va adreçat conèixer l'altre i viure la diversitat a l'aula i a la societat de manera positiva per mitjà de l'autoconeixement. Com a objectiu principal té fomentar un esperit crític entre els alumnes i que aquests amb la comunicació puguin comprendre als altres sense imposar cap valor amb l'objectiu final de la integració plena.
A nivell més concret tracta la interculturalitat des d'una posició feble o de mínims, ja que està plantejada com una eina per conèixer l'altre i poder viure la diversitat de forma positiva a l'aula o no fomenta la convivència. Si ens fixem en el referent teòric, el model d’intervenció psicopedagògica que s’identifica seria el model col•laboratiu des d’un enfocament educacional constructiu que entén que les dificultats sorgeixen per la impossibilitat del context en la interacció de donar respostes a les necessitats de desenvolupament dels alumnes. Té l’objectiu d’integrar la diversitat, mitjançant el treball cooperatiu dins l’escola inclusiva.
A nivell més general la webquest vol fomentar valors com la tolerància, la integració, la solidaritat, l'empatia i l'esperit crític dels alumnes. El recurs pretén superar els prejudicis i estreotips sobre diferents cultures.
Es pretén que coneguin per mitjà d'una entrevista a una persona d'un altre país l'aculturació que ha hagut de fer la persona nouvinguda pels esquemes valoratius de la nostra societat d'acollida, que en moltes ocasions no és del tot " acollidora" i entendre i comprendre les dificultats que poden sorgir del procés migratori quan no es va una bona rebuda. És interessant el treball previ d'abans de fer l'entrevista, ja que l'autoconeixement permet reflexionar sobre el que pensa un mateix, el grup i analitzar quina tendència intercultural té la societat.
Per una altra banda, dir que caldria positivitzar la webquest: millorar la introducció per fer-la més atractiva, ja que parteix d'un estereotip ( els joves espanyols són més tolerants però xenòfobs) o aspecte negatiu per intentar enganxar als adolescents a que realitzin una activitat intercultural; i no associar la immigració amb possibles sínptomes somàtics ( a l'entrevista) medicalitzant els processos migratoris ( p. ex. Síndrome d'Ulises).
Punts forts:
- Parteix d'una educació intercultural en termes de globalitat, afecta a tots els alumnes i tracta tots els grups culturals, no es centra només en les minories ètiniques.
- Potencia el treball grupal dels alumnes.
- Respecta totes els apartats de les webquest i conté allò que pertoca dins de cada secció i fa servir un llenguatge directe per a dirigir-se als alumnes.
Punts febles:
- Recurs superficial en relació als conceptes i continguts.
- Pocs recursos per la resolució de l'activitat a la qual acompanya, i els que s'adjunten són molt densos.
- No expressa el tòpic que s'ha de trencar ni els conflictes al voltant del mateix, ni expressa la Gran Pregunta sobre el que es centrrà la webquest
- No facilita la recerca de diferents documents a la xarxa excepte dels que els autors consideren necessaris.
- No adjunta la guia didàctica per al professor.
Per tant aquest podria ser recomanable per a poder treballar positivament la interculturalitat i la diversitat a les aules amb diverses modificacions en quant a activitats, continguts, recursos i avaluació.
Jennifer
lunes, 7 de diciembre de 2009
3. Seguiment i evolució de la webquest
He volgut finalitzar la webquest per a poder donar una visió objectiva del que va suposar la pac, ja que quan estàs endins pensant en entregues, deixar-la al teu gust, que quedi bé,... no pots treure la teva subjectivitat de sobre ( ni ara tampoc, encara que es veuen les coses d'una altra manera)
En un principi quan vaig llegir la pac sobre la realització d'una webquest haig de confessar que em vaig xafar bastant, ja que NO SABIA NI QUE ERA ALLÒ; vaig veure molt complicat la seva realització, però vaig indagar una mica en el Sr. Google i en els exemples que deia la consultora i alguns companys i vaig començar a veure-ho més clar.
En la formació dels grups, al principi va haver una mica de caos, però al final vaig constituir grup amb dues companyes, que tot i que a la realització de la pac va anar genial, ja que ens vam implicar totes molt, al principi ens va costar molt posar-nos per feina.
A diferència de la primera pac, tot i que va resultar molt interessant la seva realització perquè era molt dinàmic i molt actiu, aquesta em va enganxar per la seva importància formativa. M'explico: Com a futura psicopedagoga crec que és de gran utilitat que els alumnes, o els professors, segon sigui el cas, puguin tenir una eina didàctica tan a l'abast i tan dinàmica com és una web quest.
Actualment en l'era de la tecnologia la informació moltes vegades ens entra per la vista i poder tenir una eina d'aprenentatge àgil, fàcil i interactiva fa que la feina i els aprenentatges es fagin motivadors, sobretot pels alumnes.
En la realització de la webquest, a nivell de grup de treball, ens va costar una mica plasmar els aprenentatges teòrics i fer-los pràctics perquè volíem que fosin engrescadors per als alumnes ( població a la que anava dirigida la nostra web quest ), ja que sobre la interculturalitat i l'educació en valors hi ha molt escrit i si no li dones un altre caire podria haver estar molt repetitiu.
Puc dir que en general la realització de la pac 2 va anar molt bé. Amb el grup va haver molt bona entesa, cadascú feia les seves aportacions, sense que ninguna tinguessim un rol definit ni unes parts dividides. Cadascuna de nosaltres va donar el millor que podia i crec que el resultat va ser molt bo. Així que crec que l'experiència de les web quest no l'oblidaré i l'aplicaré en el meu camp professional.
Suscribirse a:
Entradas (Atom)